Çocuk Eğitiminde Oyunun ve Oyuncakların Önemi

01-10-2020 18:19
Çocuk Eğitiminde Oyunun ve Oyuncakların Önemi

 

ÇOCUK EĞİTİMİNDE OYUNUN VE OYUNCAKLARIN ÖNEMİ

 

Oyun ile çocuk birbirleriyle bütünleşmiş iki kelimedir. Oyunsuz bir çocuk düşünülemez. Çocuk eğitiminde yapılması gereken şey oyunun gücünü çocuğun eğitimine yönlendirmektir.

Oyun ve oyuncakların çocuğun gelişimindeki önemi çok büyüktür. Çocuğun dünyasını oluşturan önemli unsurların başında oyun gelir.

Oyun, çocuğun hayal gücünün bedensel hareketlerle ifade edilmesi ve bunun için yapılan etkinliklerdir. Çocuk, oyun ile birikmiş enerjisini toplumsal açıdan kabul edilen bir yolla boşaltma fırsatı bulur. Çocuk, oyun ve oyuncaklar sayesinde çevreyi tanır, karşılaştırma yapar, önsezisi gelişir ve değerlendirme kazanır. Oyun, onun hayatının çok önemli bir parçasıdır, onunla tecrübe kazanır. Nasıl yetişkinlerin kişilikleri, hayatta edindikleri tecrübe ile gelişiyorsa, çocukların kişilikleri de kendilerinin ve arkadaşlarının bulundukları oyun ile gelişir. Çocuk oyun oynarken çok mutlu olur. Çocuğun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi ve bakım ne kadar gerekli ise oyun ve oyuncaklar da o kadar gereklidir.

Çocuk, oyun yoluyla düşünmeyi ve kendi başına karar vermeyi, sorumluluk almayı, işbirliği yapmayı ve paylaşmayı, sonuca ulaşmayı, konsantre olmayı öğrenir. Motor, sosyal ve dil becerilerini geliştirir. Dikkatini bir noktaya toplamayı ve becerilerini organize etmeyi öğrenir. Çocuk, oyun oynayarak kendini ve akranlarını tanır. Oyun esnasında değişik sosyal rolleri deneme imkânı elde eder. Oyun, kas gelişimini de hızlandırır ve çocuğu güçlendirir. Ayrıca oyunla birlikte kelime dağarcığı gelişir ve yaşama için gerekli kuralları yine oyun ile birlikte öğrenir.

Oyun ile çocuk birbirleriyle bütünleşmiş iki kelimedir. Oyunsuz bir çocuk düşünülemez. Çocuk eğitiminde yapılması gereken yapılması gereken şey oyunun gücünü çocuğun eğitimine yönlendirmek olmalıdır.

 

Oyun ve oyuncakların çocuğun gelişimindeki önemi çok büyüktür. Çocuğun dünyasını oluşturan önemli unsurların başında oyun gelir.

Oyun, çocuğun hayal gücünün bedensel hareketlerle ifade edilmesi ve bunun için yapılan etkinliklerdir. Çocuk, oyun ile birikmiş enerjisini toplumsal açıdan kabul edilen bir yolla boşaltma fırsatı bulur. Çocuk, oyun ve oyuncaklar sayesinde çevreyi tanır, karşılaştırma yapar, önsezisi gelişir ve değerlendirme kazanır. Oyun, onun hayatının çok önemli bir parçasıdır, onunla tecrübe kazanır. Nasıl yetişkinlerin kişilikleri, hayatta edindikleri tecrübe ile gelişiyorsa, çocukların kişilikleri de kendilerinin ve arkadaşlarının bulundukları oyun ile gelişir. Çocuk oyun oynarken çok mutlu olur. Çocuğun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi ve bakım ne kadar gerekli ise oyun ve oyuncaklarda o kadar gereklidir.

Çocuk, oyun yoluyla düşünmeyi ve kendi başına karar vermeyi, sorumluluk almayı ve işbirliği yapmayı ve paylaşmayı, sonuca ulaşmayı, konsantre olmayı öğrenir. Motor, sosyal ve dil becerilerini geliştirir, dikkatini bir noktaya toplamayı ve becerilerini organize etmeyi öğrenir. Çocuk, oyun oynayarak kendini ve akranlarını tanır. Oyun esnasında değişik sosyal rolleri deneme, duygularını dışa verme imkânı elde eder. Oyun, kas gelişimini de hızlandırır ve çocuğu güçlendirir. Ayrıca oyunla birlikte kelime dağarcığı gelişir ve yaşama için gerekli kuralları yine oyun ile birlikte öğrenir.

Yalnız oyun ve oyuncaklarda dikkat edilmesi gereken husus sudur ki; oyun ve oyuncaklar zihinsel ve bedensel gelişimine uygun olmalıdır.

Çocuğun anlayabileceği seviyede olmayan oyun ve oyuncakların bir anlamı yoktur. İyi oyuncaklar çocuğun anlayabileceği oyuncaklardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.